lördag 26 november 2011

Egengjorda marshmallows

Lyxa till det lite extra och bjud på egengjorda marshmallows!
Det här receptet hittade jag på http://www.alltombrollop.com/ dessa är med viol och lakritssmak



MarshmallowsMed vanilj- eller viol- och lakritssmak
100 stycken18 gelatinblad
5 dl (450 g) strösocker
dl vatten
10 g glykos
2 äggvitor
För vaniljsmak: 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljsocker
För viol- och lakritssmak: ett par droppar violarom,
lila hushållsfärg och
2 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver
1/2 dl florsocker
1/2 dl maizena

Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter. Koka socker,
vatten och glykos till 140 grader i en rostfri kastrull. Vispa äggvitorna till
skum i en rostfri bunke.
Häll den varma sockerlagen över äggvitan under vispning, fortsätt att vispa i
1–2 minuter. Sätt bunken i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills
massan är blank och cirka 40 grader. Ta bort vattenbadet.

Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det i en kastrull. Vispa ner gelatinet
i marshmallowmassan och fortsätt vispa ytterligare ett par minuter. Vänd i
vaniljsmaksättningen eller violarom och lila färg. Sikta och blanda florsocker och maizena (tillsätt lakritsgranulat i blandningen till viol- och lakritsmarshmallows) och pudra med hälften av florsockerblandningen i en form.

Häll upp smeten, jämna till ytan med en palettkniv och pudra ytan med florsockerblandning. Spara lite att vända bitarna i. Låt stå i rumstemperatur över natten. Skär upp i kuber och vänd bitarna i resten av florsockerblandningen.
Det går att halvera satsen om man inte vill göra så många marshmallows,
men de blir inte riktigt lika fluffiga då.

1 kommentar:

  1. Underbar blogg..kul att du kikade in hos mig! Ja älskar fina burkar, hoppas verkligen på vinst så sällan man vinner;)

    SvaraRadera